YSK'dan Kritik Açıklama 'Gelecek ve DEVA Liste Dışı'

Yüksek Seçim Kurulu, seçim yeterliliğine sahip partileri duyurdu. YSK’dan yapılan açıklamada 17 partinin yer aldığı görülürken, Gelecek ve DEVA Partilerinin liste dışı kalması dikkat çekti.

YSK’DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Yüksek Seçim Kurulu, seçim yeterliliğine sahip partileri duyurdu. YSK’dan yapılan açıklamada 17 partinin yer aldığı görülürken, Gelecek ve DEVA Partilerinin liste dışı kalması dikkat çekti.

YETERLİ PARTİ SAYISI 17

YSK, 17 partinin seçime girme yeterliliğine sahip olduğuna karar verdi. Geçtiğimiz yıl 15 olarak açıklanan sayının bu yıl Genç Parti ve Muhafazarak Yükseliş Partisi’nin eklenmesi ile 17’ye yükseldi.

İŞTE O PARTİLER!

YSK’nın kararına göre, seçim yeterliliğine sahip olan partiler ise şöyle:

1-Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)

2-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

3-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)

4-İYİ Parti

5-Anavatan Partisi

6-Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)

7-Büyük Birlik Partisi (BBP)

8-Demokrat Parti (DP)

9-Demokratik Sol Parti (DSP)

10-Genç Parti

11-Halkların Demokrat Partisi (HDP)

12-Hürdava Partisi

13-Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP)

14-Saadet Partisi

15-Türkiye Komünist Partisi (TKP)

16-Vatan Partisi

17-Yeniden Refah Partisi

ŞARTLAR NE?

Siyasi Partiler Yasası'nın 36. maddesine göre, bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için, "İllerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM'de grubunun (en az 20 milletvekili) bulunması" gerekiyor.

GELECEK VE DEVA LİSTEDE YOK

Açıklanan listede AK Parti'den ayrılan isimlerin kuruculuğunu üstlendiği Gelecek ve DEVA Partilerinin olmadığı dikkat çekti. Çte yandan gerçekleştirilmesi planlanan kongrelerle beraber partilerin Mayıs, Haziran aylarında yeterliliğe sahip olması bekleniyor.

27 Oca 2021 - 13:43 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.