Uzmanından Açıklama: Gebeler Gönül Rahatlığıyla Aşı Olabilir

Covid-19’un gebelikte çok ağır seyrettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk Özden, tüm gebe ve lohusaların Covid- 19 aşısı yaptırmasını önerdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özden, Covid-19 enfeksiyonunun gebelikte çok ağır seyrettiğini belirterek, bu durumun anne ve bebek ölümlerine ve düşüklere neden olabildiğini dile getirdi. Dünyanın önde gelen bilimsel kuruluşlarının gebelik ve lohusalık sırasında iki doz Covid-19 aşısı yapılmasını önerdiğini hatırlatan Özden, Sağlık Bakanlığının da gebelik ve lohusalık sırasında Covid-19 aşısı yapılmasını önerdiğinin altını çizdi. Özden, Ülkemizde yapılan aşıların canlı virüs içermediğini ve bu nedenle de anne ve bebekte Covid-19 enfeksiyonuna neden olmadığına dikkat çekti.

Covid-19 aşılarının ölü doğum, doğumsal sakatlık, düşük riskini artırması veya fetal gelişime olumsuz etki yapmadığını kaydeden Özden, aşıların erken doğuma neden olmadığını da sözlerine ekledi. Özden “Aşı yapılan gebelerde oluşan antikorlar kord kanı ile fetusa ve anne sütüyle yenidoğan bebeğe geçerek koruyucu etki sağlar. Gebelik sırasında öncelikli olarak mRNA aşıları (BioNTek ve Moderna) önerilmekte ise de, diğer aşılar da tercih edilebilir. Covid -19 aşısının diğer rutin gebelik aşıları ile eşzamanlı yapılmasında sakınca yoktur. Bu veriler ışığında, tüm gebe ve lohusalarımıza, hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığına katkıda bulunmak adına, aşı olmalarını öneririz.” dedi.

23 Eyl 2021 - 12:07 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.