Sosyal Medya Düzenlemesi ile Neler Değişecek?

AK Parti ve MHP tarafından ortaklaşa hazırlanan “sosyal medya düzenlemesi” meclisten geçti.

AK Parti ve MHP tarafından ortaklaşa hazırlanan “sosyal medya düzenlemesi” meclisten geçti. Yeni düzenleme ile birlikte, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a "sosyal ağ sağlayıcı" şeklinde yeni bir tanımlama getirilecek.

Yasalaşan kanun teklifi ile artık sosyal medyada 5 aşamalı bir düzenleme uygulanacak. Yeni sosyal medya düzenlemesine göre,

1-PLATFORMLARIN TÜRKİYE’DE OFİS AÇMASI İSTENECEK

Teklife göre, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek.

2-OFİS AÇILMAZSA PARA CEZASI KESİLECEK

Kanunla, ofis açma yükümlülüğünü yerine getirmeyen sağlayıcılar için, caydırıcılığı artırmak amacıyla idari para cezası uygulanacak. 10 bin TL’den 100 bin TL’ye; 100 bin TL’den ise 1 milyon TL’ye kadar artırılacak.

3-KÜFÜR VE HAKARETLERİN 24/48 SAATTE SİLİNMESİ İSTENECEK

Sosyal ağ sağlayıcı, 'içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi' ile 'özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesini' gerektirecek içeriklere yönelik kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlü olacak.

4-VATANDAŞLAR DA BAŞVURABİLECEK

Sosyal medya düzenlemeleri için vatandaşların da başvuru yaparak haklarını koruması mümkün olacak.

5-YARGI KARARIYLA IP BİLGİLERİ İSTENECEK

Söz konusu önergeyle, aynı İP adresini kullanan farklı kullanıcılar açısından yaşanabilecek mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanıyor. İçeriğin çıkarılması kararları, erişim sağlayıcılar tarafından değil içerik ve yer sağlayıcılarca yerine getirilebileceği için bu kararlar, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek.

29 Tem 2020 - 10:33 - Medya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.