Her Yıl 59 Bin Kişi Hayatını Kaybediyor! Kuduz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bilinen en eski hastalıklardan olan kuduz, çok ciddi ve ölümcül sonuçlara yol açabilen viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Peki kuduz hastalığı nedir? Tedavisi var mı? Kuduz hastalığı nasıl bulaşır? Cevaplar haberin devamında.

Furkan Develi
Furkan Develi Tüm Haberleri

Bilinen en eski hastalıklardan olan Kuduz, insanlık tarihinde korkutucu yönüyle sürekli dikkatleri üzerine çekmiştir. Hastalığın önemli halk sağlığı sorunlarına yol açıyor olması kuduzun sürekli olarak gündemde kalmasına neden olmaktadır.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl 59 binden fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitiriyor. Haberimizde kuduz nedir? Belirtileri nedir korunmak için ne yapılmalıdır? Sorularının cevaplarını derledik. İşte detaylar.

KUDUZ HASTALIĞI NEDİR?

Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür. “Rhabdovirüs” ailesinden bir RNA virüsü olan kuduz hastalığı beynin iltihaplanmasına neden olarak insana zarar verir.

KUDUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Zoonoz kategorisinde bulunan ve viral bir enfeksiyon hastalığı olan kuduz, hayvanlardan insanlara veya insanlardan hayvanlara doğal koşullar altında bulaşabilen bir hastalıktır. Evcil veya vahşi fark etmeksizin bir çok hayvanda bulunan bu hastalık genellikle kedi, köpek, yarasa, çakal, kokarca, tilki, maymun, kunduz, at ve rakun gibi hayvanlarda görülmektedir. Kuduz hastalığı, kuduz enfeksiyonu olan bir hayvanın diğer bir hayvanı veya insanı ısırdığında ya da yaraladığında ortaya çıkıp yayılmaktadır. Kuduz enfeksiyonu kapmış olan hayvanın salya, ağız burun ve gözle teması sonrası kudur buluşması muhtemeldir. Bir kişinin kuduz hastalığına kapılması için illa bir hayvan tarafından ısırılmasına ya da saldırıya uğraması gerekmemektedir. Tükürük, ağız ve burun sıvıları ile kuduz hastalığına yakalanılması da muhtemeldir.

KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kuduz hastalığının vücuda girmesi sonrası enfeksiyonu en az 10 gün , nadiren de olsa 1 yıla varan bir kuluçka dönemi bulunmaktadır. Kuduz hastalığının belirtileri ise herkeste farklı şekillerde görülse de genel olarak şöyledir;

Ateş, Öksürük, Isırılan bölgede uyuşma, karıncalanma veya ağrı, Ağızda köpürme, Huzursuzluk ve saldırganlık, Baş ağrısı, Anormal davranışlar, Bilinç bulanıklığı, Mide bulantısı ve kusma, Işık korkusu, Nöbet ve koma, Hızlı nefes alma, Kas ağrısı, İshal, Halsizlik ve yorgunluk, Hiperaktivite, Yutma güçlüğü, Halüsinasyonlar, Anksiyete, Kas seğirmesi, Su içme korkusu , Yüz felci, Uykusuzluk gibi belirtiler görülmektedir.

TEDAVİSİ VAR MI?

Bir hayvan tarafından saldırıya uğrar ya da ısırılırsanız ve kuduz hastalığına yakalandığınızdan şüphelenirseniz hiç vakit kaybetmeden doktora görünmeniz ve tedaviye başlamanız gerekmektedir. Kuduz tedavisinde erken teşhis ve tedaviye erken başlanılmasının önemi büyüktür. Kuduz aşısı laboratuvar ortamında etkisiz hale getirilmiş kuduz virüsünün insan vücuduna enjekte edilmesi ile yapılmaktadır. Virüs insan vücudunda sinir sistemine nüfuz etmesinden ve beyinde iltihaplanmaya yol açtığından dolayı tedavide geç kalınması ve ya tedaviden kaçınılması ölümcül sonuçlara yol açmaktadır. Kuluçka dönemi tamamlanan hastalıklarda tedavinin genellikle etkili olmadığı, hastalığın felç ve ölümle sonuçlandığı görülmektedir.

25 Eki 2023 - 14:54 - Yaşam

Muhabir  Furkan Develi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.