Sakarya’dan 39 Patent Başvurusu

Millî Eğitim Bakanlığının 2019 yılından itibaren fikrî mülkiyet hakları çalışmaları kapsamında yürüttüğü patent, faydalı model, tasarım ve marka çalışmalarına ilimizden 39 başvuru yapıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından mesleki eğitim alanında başlatılan fikrî mülkiyet çalışmaları fen liseleri ve BİLSEM’lerde de uygulamaya konulurken çalışmanın tüm ortaöğretim kurumlarında yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı desteğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında Sakarya ilindeki mesleki ve teknik anadolu liselerinin geliştirdiği üretimler dikkat çekiyor.

Kimya teknolojisi, özel eğitim, mobilya iç mekân tasarımı, elektrik-elektronik, bilişim, tekstil, çocuk gelişimi, el sanatları gibi pek çok alanda üretilen çalışmalar arasında patent türünde "Bitki Türüne Göre Otomatik Sulama", "Öğreten Sandalye"; faydalı model türünde "Elektrikli El Arabası", "Güneş Enerjili Radyatör Fanı"; tasarım türünde "Değiştirilebilir Şemsiye Kılıfı"; marka türünde "Lastikli Yüz Maskesi" gibi ilginç üretimler yer alıyor.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Fikrî mülkiyet ve sınai haklarla ilgili 2021'de toplam 753 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili almayı hedefliyoruz.” açıklamasında yer alan çalışmaya ilimizin 39 başvuruyla katkı verdiğini belirten İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş son yıllarda önemi giderek artan meslek liselerimizin "Farkım ve sahip olduğum becerilerim geleceğim için avantajım olsun… Meslek Lisesidir Tercihim, Garantidir Geleceğim” temasıyla yürüttükleri çalışmalarda çok başarılı bir grafik çizdiklerini ifade etti.

Fikrî mülkiyet farkındalığını tüm ortaöğretim kurumlarına yaygınlaştırmak amacıyla Strateji Geliştirme Ar-Ge Birimi bünyesinde koordinasyonu sağlamak ve gerekli desteği vermek üzere fikrî mülkiyet ofisi kurduklarını belirten Durmuş, ilimizdeki 39 başvurudan 6’sının tescilinin gerçekleştiğini, diğerleri için de değerlendirme sürecinin devam ettiğini kaydetti.

20 Ağu 2021 - 13:38 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.