Renk Deryası: Sapanca

Sakarya’yı Geziyorum köşemizde bugün Sapanca’daydık. Temiz doğası ve muhteşem renkleriyle görenleri etkileyen Sapanca’yı sizler için anlattık.

Sapanca, merkeze 25 km uzaklıkta, Sakarya’nın doğayla bütünleşmiş bir ilçesi. Gölüyle, doğasıyla, havasıyla misafirlerine harika bir seyir sunuyor.

Merkeze böylesine yakın olmasına karşın şehrin gürültüsünden uzak, yeşilin birçok tonunu içinde barındıran bir ilçe. Konumu dolayısıyla da pek çok büyükşehire yakın olan Sapanca’nın misafirleri de eksik olmuyor tabii.

SAPANCA GÖLÜ

Sapanca ilçesinin en dikkat çeken noktalarından biri Sapanca Gölü. 40 kilometre kare genişliğinde bir alanı kaplayan göl, dingin ve berrak suyu, temiz havası ve eşsiz manzarası ile ziyaretçilerinin içinde huzur yaratıyor adeta. Etrafı yeşilliklerle çevrili olan bu göl özellikle bahar aylarında bir renk cümbüşü oluşturuyor. Sabah saatlerinde göl kenarında yapılan güzel bir yürüyüşün ardından su sporları da turistler için ilgi çeken noktalardan. Sapanca Gölü’nde su kayağı, kano, rüzgar sörfü ya da katamaran gibi aktiviteler ile gününüze heyecan katabilirsiniz. Suyu içilebilen, yüzülebilen bu gölde su bisikleti ile dingin sular üzerinde ilerleyebilirsiniz.

Ayrıca yakın beldeler Kırkpınar ve Kurtköy’e rahatlıkla ulaşım sağlayabilir, buraları da keşfedebilirsiniz. Kırkpınar doğa yürüyüşleri için birebirken Kurtköy’de dereleri, geniş yürüme alanları, alabalık tesisleri ve restoranları ile tatilinizi mükemmelleştirebilir.

Sapanca’nın harika doğası yaz sıcaklarında bile serinlemenize olanak sağlarken göl suyunun fazla derin ve soğuk olmaması da ilgi çeken özelliklerinden. Ayrıca balık tutmayı seven misafirlere yanlarında oltalarını götürmelerini tavsiye ediyoruz çünkü Sapanca Gölü’nde balık tutma keyfi bile bir başka oluyor.

SAPANCA’NIN ÖZELLİKLERİ

Doğasının çok temiz olmasının yanı sıra iklim özellikler ve toprak yapısı sayesinde de zengin bir bitki örtüsüne sahip. Başka bir yerde yetişen bitkiyi Sapanca’da yetiştirdiğinizde renk tonlarının daha canlı olduğunu görebilirsiniz. Bitkiler daha sağlıklı, daha geniş yapraklıdır. Yeşilin her türlü tonuna sahip, 100’den fazla bitki çeşidini görebileceğiniz Sapanca, doğa tutkunlarının vazgeçilmezi haline geliyor.

Ayrıca Sapanca merkeze gidebilir, çarşıda dolaşabilirsiniz. Merkezde bulunan, Mimar Sinan tarafından yapılmış Vecihi Kemeri olarak bilinen kemeri görebilirsiniz. Sapanca’nın küçük, hoş ve şirin Maşukiye köyüne gitmenizi de tavsiye ediyoruz. Doğanın her tonunu görebileceğiniz bu köyde temiz havaya doyamayacaksınız.

SAPANCA’NIN TARİHİ

Buranın yerleşimi milattan öncesine kadar dayanıyor. Bir rivayete göre günümüzde gölün bulunduğu noktada küçük bir köy varmış. Bir gün ermişin birinin yolu bu köye düşmüş. Köylülerin kapısını tek tek çalarak hepsinden su istemiş fakat kimse oralı olmamış. Ertesi sabah bu köye gelenler şaşkınlıktan küçük dillerini yutmuşlar çünkü köyün olduğu yerde artık bir göl varmış. Hala daha söylentiye göre sular çekildiği zaman bir cami minaresinin ucu görünürmüş.

İlk zamanlar Frigyalılar’ın yaşadığı, daha sonra da Britanya Krallığı’na ev sahipliği yapmış bu topraklar üstünde birçok uygarlık yaşamıştır. Burada tarihi kalıntılara rastlamak mümkün. Sapanca merkezdeki Hükümet Konağı’nın önünde, Bizans döneminden kalma lahitler sergilenmektedir.

KONAKLAMA

Sapanca’da göl çevresinde, merkezde ve çevre beldelerde konaklamak için birçok seçenek var. Kamp alanlarının yanı sıra lüks oteller ya da şirin, küçük pansiyonlar da ziyaretçilere seçenek sunuyor. Doğanın içinde uyanmanıza olanak sağlayan bu yerler yemekleri açısından da oldukça tercih ediliyor.

ULAŞIM

Sapanca’ya demiryolu, otobüs ya da kendi aracınızla ulaşmak mümkün. Sakarya Büyükşehir Terminal’inden otobüsler kalkıyor.

28 Tem 2021 - 10:01 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.