Orhan Camii İbadete Açıldı

Uzun süredir restorasyon çalışmaları süren Orhan Camii açıldı.

Orhan Camii İbadete Açıldı
Orhan Camii İbadete Açıldı
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Uzun süredir restorasyon çalışmaları süren Orhan Camii açıldı. Açılışa Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş katıldı. Yoğun katılımın olduğu cami açılışında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de yer aldı.

15 AY SONRA AÇILDI

15 ay sonra hizmete açılan Orhan Camii’de ilk Cuma namazı ihya edildi. Başkan Yüce o anları sosyal medya hesabından, “Orhan Camii restorasyonu tamamlandı. 15 ay sonra Diyanet İşleri Başkanı Sn. Ali Erbaş'ın katılımıyla yeniden ibadete açılan camimizdeki ilk Cuma Namazı'nı hemşerilerimizle birlikte kıldık. Şehrimize hayırlı olsun.” Cümleleri ile duyurdu

HAYIRLARA VESİLE OLSUN

İl Müftüsü Hasan Başiş,

“Güzel şehrimizin simgesi olan Orhan Cami’yi açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Camide cemaatimiz bizleri bekliyor. Bu güzel camimizin restorasyonunda emeği geçen Vakıflar Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Allah razı olsun” dedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Dairesi Başkanı İsmail Kaynakçı ise, “Aslına uygun olarak restore edilen caminin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

TARİHİ BİR ANA TANIKLIK EDİYORUZ

Tarihi bir ana tanıklık ettiklerini dile getiren Başkan Ekrem Yüce,

“Devletler, milletler ve kültürler başarılarını iyi ya da kötü devam ettirdiler. Kendi izlerini bırakılar. Dil, din, kültür ve medeniyet gibi. Bizler iyilikleri ile anılan bir millet olarak anılmışızdır. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde dünyanın her yerinde mazlumlara yardım etmek için birçok iş gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz Sakarya bölgesi Orhan Gazi zamanında Osmanlılar tarafından fethedildi. Orhan Gazi yanında tüm bu alpler ve cengâverler ordusuyla buraları fethetti. Sonra ne yaptı? İşte bu camiyi Orhan Cami’yi inşa ettirdi” dedi.

HERKESİN EMEĞİNE SAĞLIK

Orhan Cami’nin tarihi bir miras olduğunu ifade eden Başkan Yüce,

“Tarih boyunca Orhan Cami pek çok sıkıntılar gördü. 1894 yılında büyük bir deprem yaşandı. Cami zarar gördü, minaresi yıkıldı. Sakarya Kaymakamı yani o zamanki ismiyle Adapazarı Kaymakamı Nüzhet Paşa, camiyi tamir ettirdi. Minaresini Sultan İkinci Abdülhamid bizzat yaptırttı. 1999 depreminde biliyorsunuz şehrimizin tamamıyla birlikte Orhan Cami’de zarar gördü. Fakat tüm bunlara rağmen Allah’a hamdolsun şehrimizin simgelerinden olan Orhan Gazi mirası camimiz Alperenlerin, Gazilerin, Ahilerin, Dervişlerin ruhlarıyla hep bizimle birlikte oldu. Şimdi de Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bu mirasımızı aslına en uygun şekliyle restore etti. Bugün itibariyle Orhan Cami’ne kavuşuyoruz. Caminin yapımında emeği geçen kimler varsa ruhları şad olsun. Restorasyonda büyük küçük her kim görev aldıysa herkesin ellerine sağlık. Camimizin açılışı hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

15 YILLIK HASRET BİTİYOR

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş,

"Cenabı hakka şükürler olsun ki 15 aylık hasret bitiyor. Orhan Cami Sakarya'nın kalbidir. Orhan Cami’nin bu güzel havasını her zaman birlikte teneffüs ettik. Bugün yüzbinlerce insan burada secde ettikçe Orhangazi’nin ruhuna sevap gidiyor. Bugün insanlığın hayrına bir eser bırakırsak bizlerde kıyamete kadar anılacağız. Orhangazi’nin amel defterine şu anda da sevap yazılıyor. Allah, nice gençlerin nice çocukların bu camiyi mektep olarak kullanmalarını hasıl eylesin. Camilere herkesi davet ediyoruz. Gençlerimiz Allah'ını, Peygamberini öğrenerek, ilim irfan sahibi olarak yetişsinler. Camimizin ayakta kalmasında emeği geçen herkesten Allah razı olsun” dedi.

25 Eyl 2020 - 14:09 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.