Kaybolan Meslekler: Çömlekçilik

Kültürümüz halini alan bazı mesleklerimizi anlattığımız köşemizde bugün çömlekçilik sanatını anlatıyoruz. Hala daha varlığını sürdürmeye devam eden çömlekçilik, muhteşem ürünleriyle göz dolduruyor.

Çömlekçilik, toprağı çeşitli aşmalardan geçirilip, şekil verilerek çeşitli ürünlerin elde edildiği meslektir. Anadolu’da cilalı taş devrinden beri var olduğu bilinmektedir. Çatalhöyük, Boğazköy, Kültepe gibi eski yerleşim yerleri çömlekleriyle ünlüdür. Çatalhöyük’te yaklaşık 9000 yıl öncesine ait çömlek ürünleri bulunmuştur. 12.yüzyılda ise Ortadoğu çanak çömlekçileri, sir maddesini kil hamuruyla karıştırıp porselen yapımını denemişlerdir.

Çömlekçiliğin nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikten genel kanıya göre ateş bulunduktan sonraki süreçte, toprağın ısındıktan sonra sertleştiğini fark etmeleriyle tesadüfen ortaya çıkmıştır.

Çömlekçiliğin gelişmesi, göçebe hayat süren kavimlerin yerleşik hayata geçmesi ile olmuştur. Tarihi oldukça eski olan bu mesleğin ilk ürünleri Neolitik döneme yani milattan önce 7000’li yıllara kadar dayanmaktadır.

Günümüzde eski ilgiyi göremese de özellikle Anadolu’da çömlekçilik devam etmektedir. Örneğin Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Gökeyüp Köyü’nde kadınlar eski teknikleri kullanarak çömlek yapımına devam ediyorlar.

Eski biçim verme tekniklerinden olan saman üstünde kalıplama tekniğini artık günümüzde çarklar almıştır. Şekillendirilen torak eskiden güneşte kurutulurdu. Zaman geçtikçe ateşte pişirilmeye başlandı. Daha sonra 18.yüzyılda çömlek fırınları yapılmaya başlandı. Zamanla yöntemleri değişen bu meslek hala daha sevilen ürünler vermeye devam ediyor. Artık neredeyse hobi haline gelmeye başlayan bu mesleği ayakta tutmak için çalışanların sayısı az değil. Tarihi neredeyse insanlık kadar eski olan çömlekçilik, zamana meydan okumaya çalışıyor.

06 Ağu 2021 - 14:10 - Kültür Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.