Köylüler İsyan Etti 'Toprağın Altına Mı Girelim?'

Sakarya’nın Geyve ilçesinin İhsaniye mahallesinde 18 yıldır yaşanan kabus ve toz sorunu vatandaşı isyan ettirdi. Tarım ve hayvancılığın son bulduğu köyde, vatandaşlar eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Köylüler İsyan Etti 'Toprağın Altına Mı Girelim?'
Köylüler İsyan Etti 'Toprağın Altına Mı Girelim?'
+4
Haber albümü için resme tıklayın

TOPRAĞIN ALTINA MI GİRELİM?

Dinamitlerin patladığı ve toz bulutlarının dolaştığı taş ocağının üzerindeki bölge halkı her gün depremle uyanmaktan şikayetçi. Birçok meyvenin yetiştiği köyde, artık tarım ve hayvancılık yapılamıyor. Konuya ilişkin eylem yapan mahalleli ise durumdan duyduğu şikayetleri şu sözlerle dile getirdi: “Bu köyde her şey yok oldu, toprağın altına mı girelim?"

HER ŞEY BÖYLE BAŞLADI

Meyve, sebzelerin yetiştiği verimli araziler üzerine 18 yıl önce bir taş ocağı kuruldu. Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan ruhsat ve Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) raporunu alıp onaydan geçen işletme, bölgedeki hayatı felç etti. Taş ocağı faaliyete geçtiği günden bu yana üzüm, zeytin, kiraz, kayısı, fındık, çilek ve sebzelerin yetiştiği bölgede tarım yok oldu.

Bahçelerdeki tüm ağaçların üzerini toz kapladı, hayvancılık yapmak ise imkansız hale geldi. Her sabah dinamit patlamaları sebebiyle her gün bir depremle uyandığını belirten bölge halkı, evlerinde yıllardır toz içinde yaşıyor. Defalarca imza toplayıp evrak hazırlayan vatandaşlar bakanlık, kaymakamlık ve savcılığa yaptığı tüm başvuruların reddedildiğini iddia etti. Köy meydanında toplanıp taş ocağı yakınlarında eylem yapan bölge halkı yetkililere seslenerek taş ocağının kapanmasını istedi.

ÖNLEM ALINMIYOR

İhsaniye Mahalle Muhtarı Yörük Bayram tüm girişimlerine rağmen bir önlem alınmadığını belirterek, "Köyümüzde taş ocağı 18 yıldır var, hala faaliyeti sürüyor. Burası toz içinde, tüm yetkililere bildirdiğimiz halde hiç bir önlem alınmadı. Mahkemeler hep ret oldu. Adalet arıyoruz. Hiç bir yetkili gelip derdimizi dinlemiyor. Masanın üzerinde veriyorlar ÇED raporunu iş bitiyor, gelip köylüye soran yok. Gelip inciri, domatesi yiyen yok" dedi.

SESİMİZİ KİM DUYACAK?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan köylü Ahmet Yılmaz, taş ocağının çevreye verdiği rahatsızlıktan söz ederek, "Taş ocağına en yakın ev benimki, 50 metre mesafe var. Geçen Ali İnci geldi, tozu durduracağım dedi. 3-5 taş var karşılarda oraları neden almamış diye onun peşinde. Hala buradan bir şeyler yemeye uğraşıyor. Kendimizi mezarlığa hapis mi edelim, toprağın altına mı gömelim? Bu insanlar burada artık üretim yapamıyor, burada meyve ve sebze yetişmiyor. Burada artık hayat yok sesimizi kim duyacak?" şeklinde konuştu.

GEREĞİ BİR AN ÖNCE YAPILSIN

Ahmet Öztürk isimli vatandaş ise, “Toprağın altına mı girelim?” diyerek, “Yaprağı görüyor musunuz? Sayın belediye başkanları, şehirdeki yetkililer. Bunu CİMER’e mi söyleyelim? Bu milleti toprağın altından mı toplayacaksınız? Buna bir çözüm istiyoruz başka bir şey değil. Birileri gelip burada milletin aklıyla alay ediyor. Güçlü birileri olması buna sebep mi yani? Bunun gereği artık bir an önce yapılsın. Bu yaşananlara son verilsin" ifadelerini kullandı.

30 Eyl 2020 - 14:23 - Gündem

Mahreç   Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.