Koronavirüsün Ekonomik Yansımaları SATSO Meclisinde Tartışıldı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı olağan meclis toplantısının konuğu Prof. Dr. Özgür Demirtaş oldu.

EKONOMİK BENZERLİKLERİMİZ ÇOK FAZLA

Toplantıya online olarak bağlanan Prof. Dr. Demirtaş, ülke ve dünya gündemini, Covid salgınının dünya ekonomisine etkileri gibi birçok konuda değerlendirmelerde bulunarak SATSOmeclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Prof. Dr. Özgür Demirtaş konuşmasında şunlara değindi,

“Tam bir senedir dünya gündeminin en tepesinde Covid salgını var. Koronavirüsün kendisi çok küçük olsa da etki ettiği çoğunluk çok büyük. Bu salgını en iyi yöneten ülkelerin başında Güney Kore, Singapur ve Kanada’yı sayabiliriz. Özellikle Türkiye’nin ekonomik modeline en yakın ülke olan Güney Kore’nin gerçekleştirdiği çalışmaları her zaman örnek almalıyız. Çünkü çok ciddi ekonomik benzerliklerimizin olduğu bir ülkedir. Covid salgınının ilk dönemleri dâhil bu zamana kadar ülke ekonomileri açık kalarak işlem görmeye devam ettiler.”

YAPILAN İHRACATIN YÜZDE 51’İ AVRUPAYA GİDİYOR

Yapılan ihracatın yüzde 51’inin Avrupa’ya gittiğini belirten Demirtaş,

“Ülkemiz ile ilgili en olumlu grafik ihracat rakamlarıdır ve ihracat ürünlerimizi sepete yaymayı başarmışız. Bazı ülkeler belli başlı üretimlerde önde olup sadece iki sanayi ürünü ihracat ederken; biz tekstil, gıda, otomotiv, çelik gibi birçok kalem üründe ihracat gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız ihracatın yüzde 51’i Avrupa’ya gidiyor ve ekonomide, uluslararası ilişkilerde kimseyle küsme, darılma olmadan ekonomik olarak düşünmeye devam etmeliyiz. Büyüme trendine tekrar girmek için geçmişimizi iyi tanımalı ve bugün sahip olunan koşullarda diğer ekonomileri de örnek almalıyız. Türkiye konumu, iklimi, sahilleri, nüfusunun gençliği ve artış hızıyla birçok avantajı kendinden barındıran bir ülkedir. Ayrıca ülkemiz ekonomik krizlerden çıkışta ve kısa sürede toparlanmada en iyi ülke konumundadır. Geçmiş krizlere baktığımızda Türkiye kadar kısa sürede yukarıya çıkan bir ülke yoktur” dedi.

ÜRETİM TALEBİ KARŞILANMALI

Demirtaş sözlerine şu şekilde devam etti,

“Dünya Covid-19 sürecinin ardından Çin’deki üretim Endonezya, Malezya ve Türkiye başta olmak üzere başka ülkelere kayacak. Bizler, bu fırsatı iyi değerlendirerek yeni sanayi kuruluşları ile üretim kapasitemizi de yeterli hale getirmeliyiz. En önemlisi de hukuk ve eğitim alanında reformlar yapılarak uygulanması gerekiyor.”

29 Kas 2020 - 12:03 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.