Ölüm Yıl Dönümü Anısına Yahya Kemal

Türk Edebiyatına önemli katılar sunmuş olan Yahya Kemal’in ölüm yıl dönümünde onu anmak için sizlerleyiz.

Türk Edebiyatına önemli katılar sunmuş olan Yahya Kemal’in ölüm yıl dönümünde onu anmak için sizlerleyiz.

YAHYA KEMAL KİMDİR?

Yahya Kemal Beyatlı Türk şair, yazar, siyasetçi ve aynı zamanda diplomattır. 1884 yılında Makedonya'nın Üsküp şehrinde dünyaya gelmiştir. Yahya Kemal Beyatlı doğduğunda verilen isim ise Ahmet Agah'tır. Türk şiirinin en önemli temsilcileri arasında Yahya Kemal Beyatlı gösterilmektedir.

Ortaokula başlamak ve eğitimini devam ettirmek için 1902 yılında İstanbul'a geldi. Orta öğrenim eğitimine burada tamamlamıştır. İstanbul'da bulunan Servet-i Fünun dergisinde Agah Kemal adı ile şiirler yazdı. İlk şiirlerini bu dergide yayınlamıştır. Gençlik yıllarında ise Jön Türkler'e ilgi duydu. Fransızca romanlar okumaya başladı. Daha sonra 1903 yılında 2. Abdulhamit'in baskılarına dayanamadı. İstanbul'dan ayrılarak Paris'e yerleşmeye karar verdi. Paris'te kendi gibi Abdulhamit'in baskısından kaçmış olan Jön Türkler ile tanıştı.

1904 yılına geldiğimizde Sorbonne Üniversitesi'ne kaydoldu. Burada okumuşu olduğu bölüm ise Siyaset Bilimi bölümüdür. Bu bölümden mezun oldu. Siyaset Bilimci unvanını almış oldu. Yahya Kemal Beyatlı 10 sene İstanbul'dan ayrı kaldıktan sonra 1913 yılında tekrar İstanbul'a döndü. Darüşşafaka İdadiside Edebiyat öğretmenliğini yaptı. Aynı zamanda bu okulda tarih dersleri de veriyordu. Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden olan Ziya Gökalp, Tevfik Fikret, Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi kişileri tanıdı. Kurtuluş savaşı milli mücadele döneminde İzmir'den Bursa'ya Atatürk'ü karşılamak için geldi. ​​​​​​​Yahya Kemal Beyatlı buraya Darülfunun heyetinin temsilcisi olarak gelmişti. Atatürk Bursa'dan Ankara'ya doğru giderken onunla beraber gitti. ​​​​​​​Yahya Kemal Beyatlı Ankara'da Mustafa Kemal Atatürk'e fahri doktorluk unvanı verilmesinin ilk teklifini sundu. ​​​​​​​Yahya Kemal Beyatlı'nın vermiş olduğu bu teklif oy birliği ile kabul edildi. 1926 yılına geldiğimizde Varşova'ya elçi olarak atandı. Varşova şehrinde diplomatlık görevini 4 yıl sürdürdü. Daha sonra ise 1930 yılında Portekiz'in Lizbon şehrinde büyükelçi olarak atandı.

​​​​​​​Yahya Kemal Beyatlı 1957 yılında Bağırsak hastalığı tedavisi için Fransa'nın başkenti olan Paris şehrine gitti. Burada bir müddet tedavi görse de 1958 yılında yurda döndü. Cerrahpaşa Hastanesin'de tedaviye alınan ​​​​​​​Yahya Kemal Beyatlı 1 Kasım 1958 yılında hayatını kaybetti.

01 Kas 2020 - 09:00 - Tarih


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.