Akdardağan, “Esnafımız Güncelleme Müjdesini Beklemekte”

Sakarya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, esnafın tehdidi olan zincir marketlerin tekelleşmesinin önlenmesi için Perakende Yasası’nın bir an önce güncellenmesi gerektiğini hatırlattı.

Her sokağa ve mahalle başında yan yana açılan ve yüzlerce sektörde esnafın işini tek elden yapan zincir marketlerin kabus olmaya devam ettiğini belirten Başkan Akdardağan, “Geldiğimiz noktada zincir marketler hızla çoğalırken, esnafımızda aynı hızla erimektedir. Şube üstüne şube açan zincir marketler tekelleşme de tavan yaparak esnafın kazancına göz dikmiştir. Ürün çeşitliliği ile her sektörden esnafın işine darbe vuran zincir marketlerin haksız rekabeti artık hemen engellenmelidir. Mevcut Perakende Yasası’nın, Avrupa standartları model alınarak güncellenmesi kaçınılmazdır” dedi.

HAKSIZ REKABET

Açıklamalarda bulunan Akdardağan,

“Hükümet tarafından gündeme alınmasını umutla beklediğimiz yasada yapılacak güncellemelerle esnafın beklentileri ve istekleri önemsenmelidir. Zincir marketlerin açılış, kapanış saatleri, yerleşim yerlerinin nüfus oranlarına göre yenilerinin açılmaması, ya da izne tabi olması ve daha önce açılanlara sert kriterler getirilmesi gibi yapılacak düzenlemeler esnafımızı haksız rekabete karşı koruyacak ve ayakta durmasına destek olacaktır. Ekonomik anlamda zor günler geçiren esnafımız güncelleme müjdesini beklemektedir” dedi.

“AYNI GRAMAJDA ÜRÜN SATILMALI”

Esnafın yaşadığı bir diğer sorun olan toptancı ve üreticilerin zincir marketlere verdiği ürün ile esnafa verdiği ürünün aynı olduğunu belirten Başkan Akdardağan,

“Esnafımız için sorun olan bir diğer konumuz ise, toptancı ve üreticilerin zincir marketlere ve büyük işletmelere verdiği ürün fiyatını esnaf için de aynı tutmasıdır. Zincir marketler, toptancılardan daha düşük gramajda, daha fazla ürün alarak satış fiyatında esnafa karşı avantajlı oluyor. Bu da zincir marketlerin ucuz, esnafın ise pahalı ürün sattığı algısına yol açıyor. Toptancı ve üreticilerin her alıcıya aynı fiyatta ve aynı gramajda ürün satması zorunlu hale gelmeli. TESK ve Federasyon Başkanımız Bendevi Palandöken öncülüğünde her iki konunun da ısrarla takipçisi olarak bir an önce gerekli düzenlemeye gidilmesini için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

27 Nis 2021 - 13:37 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.