Sakarya’da Sigortalı Çalışan Sayısı Arttı

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2021 yılı istihdamını değerlendirdi. İlimizdeki istihdamın her geçen yıl arttığı vurgulanarak, 2020 yılı Ekim ayında 230 bin 204 olan sigortalı çalışan sayısının yine 2021 yılı Ekim ayında 16 bin 248 kişi artışla 246 bin 452 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Muhammet Fışkın
Muhammet Fışkın Tüm Haberleri

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Sakarya Vali Yardımcısı Selda Dural başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda, İŞKUR’ un yeni yılda da istihdam desteklerinin de devam ettiği ve bu kapsamda Sakarya’ya 36 milyon 250 bin TL ödenek ayrıldığına dikkat çekildi. Söz konusu ödeneğin Sakarya işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları için kullanılacağı bildirildi. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitimdeki yeni dönem düzenlemelerin değerlendirildi. İstihdam oranı % 88 olan mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilere en az asgari ücretin üçte biri kadar ücret ödeneceğinin dikkat çekildiği toplantıda, velilere-öğrencilere ve işverenlere yeni düzenlemelerle cazibe merkezi haline gelen mesleki eğitim merkezlerinden yararlanma çağrısında bulunuldu.

SGK’YA KAYITLI SİGORTALI ÇALIŞAN SAYIMIZ 246 BİN 452 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Toplantıda konuşan Sakarya Vali Yardımcısı Selda Dural, “İlimizdeki istihdam her geçen yıl artmaktadır. Bu bağlamda 2020 yılı Ekim ayında 230.204 olan sigortalı çalışan sayısının yine 2021 yılı Ekim ayında 16.248 kişi artışla 246.452 olarak gerçekleşmiştir. Sigortalı ve kayıtlı çalışma önemli bir husus olup, SGK tarafından sigortalılara yapılan birçok ödemenin yanı sıra pandemi sürecinde de daha çok düzenli sigortası yapılmış olan Sakarya’da yaklaşık 90 bin sigortalı çalışanın Kısa Çalışma Ödeneği ile Nakdi ücret desteğinden istifade edebilmiştir” dedi.

İŞKUR ARACILIĞI İLE SAKARYA’ DA 2021 YILINDA 26 BİN 060 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Sakarya İŞKUR İl Müdürü Tekin KAYA, 2021 yılında işverenlerden 42.546 kişilik işgücü talebi alındığını, 26.060 kişinin işe yerleştirildiğini belirtti. Ayrıca, 2021 yılında düzenlenen kurs ve programlardan 12.319 kişinin faydalanarak, iş ve meslek sahibi olduğunu ifade etti. Bunun yanında İŞKUR’ un yeni yılda da istihdam desteklerinin de devam ettiğini ve bu kapsamda Sakarya’ya 36 milyon 250 bin TL ödenek ayrıldığına dikkat çekti. Söz konusu ödeneğin Sakarya işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları için kullanılacağı bildirildi. Ayrıca, İl Müdürü Tekin Kaya, “Artan istihdamın daha fazla destelenebilmesi amacıyla Sakarya işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde iş arayanların iş ve meslek sahibi olmaları için ilk etapta yaklaşık 8.250 kişilik Mesleki Eğitim Kursu ile İşbaşı Eğitim Programı planlanmış ve çalışmalara başlanılmıştır. Söz konusu kurs ve programlar istihdam garantili olarak düzenlenecektir” ifadelerini kullandı.

MESLEKİ EĞİTİMİ TERCİH EDENLERE MADDİ DESTEK GELİYOR

Mesleki eğitimde yeni düzenlemeler hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, “istihdam oranı % 88 olan mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilere artık en az asgari ücretin üçte biri kadar ücret devlet tarafından ödenecektir. Mesleki Eğitim Merkezindeki öğrenciler, ilk 3 yılda asgari ücretin üçte biri tutarı olan 1.400 TL, son yıl ise asgari ücretin yarısı tutarı olan 2.125 TL alacaklardır. Bu ücretler, her yıl asgari ücret artışına göre de yükselecektir. Ayrıca, orta öğrenimi bitirmiş gençlerimiz de 6 aylık eğitimle, meslek öğrenme ve ustalık belgesi alarak işyeri açma imkânı bulacaklardır. Dolayısıyla, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüklerimize davetle, velilerimizi-öğrencilerimizi ve işverenlerimizi yeni düzenlemeler konusunda bilgi sahibi olmaya ve cazibe merkezi haline gelen mesleki eğitim merkezlerinden yararlanmaya çağırıyoruz” dedi.

Bunun yanında işgücü piyasası değerlendirmeleri sonucu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik liselerde yeni alan/dalların açılmasına ve bazı alan/dalların da kapatılmasına karar verildi. Diğer taraftan, İŞKUR’ un 8.250 kişilik kurs ve program desteğini içeren eğitim planı kurul tarafından kabul edildi. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.

21 Oca 2022 - 15:46 - Ekonomi

Mahreç  Muhammet Fışkın


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.