Esnafın Milyonları Buhar Olup Uçmuş

SESOB Başkanı Hasan Alişan hakkında kendi kurduğu ve halen Genel Müdür olduğu şirket üzerinden birliğin milyonlarca lirasının iç edildiği iddiaları gündeme bomba gibi düştü. MedyaRota Haber Merkezi’miz tarafından edinilen bilgileri sizler için derledik. İşte esnafın milyonlarca lirası böyle buhar olmuş…

Muhammet Fışkın
Muhammet Fışkın Tüm Haberleri

GENEL MÜDÜR OLDUĞU ŞİRKETE 1,8 MİLYON TL BORÇ VERMİŞ!

2015 yılında SESOB Başkanı Hasan Alişan’ın girişimiyle kurulan şirket 10 bin TL sermaye, 3 ortaklı faaliyete başladı. 2017 yılında Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Alişan kendini şirkete Genel Müdür yaptı. SESOB, İNPEC Eğitim Belgelendirme Danışmanlık Sanayi LTD ismiyle kurulan bu şirketten 300 TL'ye 12 hisse alarak ortak oldu. Bunun karşılığında SESOB, İNPEC şirketine 1 milyon 824 bin 851,5 TL borç verdi. Borcun ne zaman ödeneceği, taksit olup olmayacağı kısacası geri ödemeyle ilgili hiçbir ifadenin kayıtlarda yer almadığı görüldü.

6,4 MİLYON TL BUHAR OLUP UÇMUŞ

2018-2021 yılı SESOB faaliyet raporu mali tablosuna göre; toplam gelir 10 milyon 470 bin 93 TL olurken, toplam gider 9 milyon 797 bin 664 TL olarak gerçekleşmiş. Raporun devamında belirtilen gelir türlerinde ise kayıt ücreti 2,5 milyon TL, katılma payı 743 bin TL, belge gelirleri 791 bin TL toplamda gelirin 4 milyon 55 bin 973 TL olduğu, arada buharlaşan 6,4 milyon TL’nin ne olduğu ise bilinmiyor.

2,4 MİLYON TL NEREYE GİTTİ?

4 yıllık süre içerisinde belirtilen 9 milyon 797 bin 664 liranın nereye harcandığı incelendiğinde ise normal olmayan durumlar devam ediyor. Birisi 40 bin birisi 124 bin lira toplam iki danışmalık hizmeti giderinin yanı sıra 2,4 milyon TL değerinde giderin, genel gider şeklinde gösterilmesi kafalara soru işaretlerini getirdi. Nereye ve kime harcandığı belirtilmeyen paranın genel gider toplamı şeklinde gösterilmesinin doğru olmadığı öğrenildi. Öte yandan muhasebe giderlerinin de 18 bin ve 36 bin şeklinde iki kez ödeme gösterildiği gelen bilgiler arasında.

1,5 MİLYON TL’LİK BELGE GELİR KAYDI NEREDE?

SESOB MYK (Mesleki Sınav Merkezi İşletmesi) tarafından düzenlenen 427 sınav sonucunda bin 525 adet belge verildiği, belgelerin tanesinin yaklaşık bin TL gibi bir ücret karşılığında verildiği bilinirken 1,5 milyon TL gelir elde edildiği belirtildi. Böyle büyük bir miktarın mizanının olmaması paranın hangi kasa ya da hangi cepte olduğu merak konusu oldu. Öte yandan yeni eğitim ve belgelerin SESOB MYK değil de Hasan Alişan’ın Genel Müdür olduğu İNPEC’ten verildiği öğrenildi.

PERSONEL MAAŞINI ZOR ALIRKEN, AVANS ÖDMELERİ KİME GİTTİ?

SESOB personelinin maaşlarını almakta zorlandığı iddia edilirken, giderler tablosunda “Sosyal Yardımlar” adı altında personele avans şeklinde gösterilen 66 bin 372 TL’nin nerede olduğu ise bilinmiyor. Hasan Alişan döneminde SESOB kasası sadece 1 yıl artıda kapatırken, her yıl için yaklaşık 2,5 milyon lira geliri olan SESOB’un bu parayı ne yaptığı konusunda oluşan soru işaretleri cevabını bekliyor.

2,7 MİLYON TL BORÇ VAR! BİNA KİRASI BİLE ÖDENMEMİŞ

Yıllık yaklaşık 2,5 milyon TL geliri olan SESOB’un şu anda toplamda 2,7 milyon TL borcu olduğu da gelen iddialar arasında. Bulunduğu binanın bile kirasını ödemeyen SESOB’un mevcut borçları şu şekilde; vergi 607 bin TL, sosyal güvenlik kurumu 646 bin TL, satıcılara borçlar toplamı 172 bin TL, bağlı odalara borçlar 342 bin TL, bina kirası 120 bin TL, Türkiye esnaf ve sanatkarlar konfederasyonu 595 bin TL, bağlı ortaklıklara borçlar 225 bin TL. Bu kadar borcu olan bir kurumun Başkan Alişan’ın Genel Müdür olduğu şirkete 1,8 milyon TL borç vermesi akıllara durgunluk getirdi. Öte yandan Alişan döneminde satılan taşınmaz gelirlerinin de nereye gittiği sırrını koruyor.

23 Nis 2022 - 17:52 - Gündem

Mahreç  Muhammet Fışkın


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.

06

S.E.D - 2 dereceden akrabalarına kadar herkesin mal varlığına el koyacaksın. Böyle rezillik olur mu hizmet etmek için gelen insanlar çalmak için yarışıyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Nisan 17:52
04

Sakaryali esnaf garip - Bunlarin hepsi anlatilmaya calisildi secimlerde baskan adayi ozcan ovaliyi herkeze kotuleyip kaybetmesi icin elinden gelen yapildi eherki ozcan bey kazan saydi bunlar hepsi cikacak ti hic birsey saklanamiyacakti siz esnaf kardesim kole gibi calisin bol bol alin terini akidin ama enayi gibide oyunuzu ona verin. Sizler hakettiniz bunu. Sizin icin elinden geldihi kadar kosturacak baskan adayina arkandayiz destekliyoruz deyip yalan soylediniz. Sirtindan vurdunuzun. Yalancisiniz simdi gercekler cikiyor. Ama ailasan baskanin yerinde olsam. Donunuza kadar alirim emekcinin. Hakkjni yiyen cehennemde yansin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Nisan 17:52
03

Esnaf - Sesob binası bir milyon 350.000 TL.ye satıldı. Para yok. Özkum satıldı. Para yok. Aksine iki milyon 700.000 tl. Borç var. Kimin cebine girdi. Kim kendine sermaye yaptı. Sakarya ilçelerinde bile Esnaf hizmet binası var. Yazıklar olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Nisan 17:52
02

Mehmet Tayfun Ataman - Bu kurumun üst kurumu ve esnaf genel müdürlüğü yok mu.böyle bir durum varsa şimdiye kadar niye işlem yapmamışlar. Bu kadar borcu var bir grup şirkete nasıl borç verebilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Nisan 17:52
01

Dayı - Satılan sesoba ait özkumun şimdiki genel müdürü kim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Nisan 17:52