En Güzel On Yayladan Biri: Çiğdem Yaylasıylası

Sakarya’yı Geziyorum köşemizde, gezmekle bitmeyen, her noktası ayrı güzel olan Sakarya’nın en güzel yerlerinden biri olan Çiğdem Yaylası’ı anlatıyoruz. Müthiş doğasına hayran kalacağınız bu yer sizi büyüleyecek…

Doğaseverlerin bayılacağı, izlemeye doyamayacağı noktalardan biri de Çiğdem Yaylası. Hendek ilçesi sınırları içinde yer alan bu yayla, gezgin, turizmci ve yazarlardan oluşan büyük bir jüri kadrosu tarafından Türkiye’nin en güzel on yaylası içinde gösterilmiştir. Gerçekten de doğası ile kendine hayran bırakan bu yayla, herkesin gidip görmesi gereken cinsten. Bitki örtüsü, börtü böceği ve temiz havasıyla tam bir huzur merkezi.

ÖZELLİKLERİ

Topukotu diye adlandırılan çimle kaplı toprakları, geniş alanı ve hafif eğimli tepeleri ile oldukça hoş bir manzarası olan bu yayla, birçok bitli ve canlı türüne de ev sahipliği yapıyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sarı ve mor renkleriyle etrafı kaplayan çiğdemler, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Abant Dağı’nın bir parçası olan Elmacık Dağı eteklerinde yer alan çiğdem yaylası, Türkiye’nin en güzel on yaylasından biri olmayı sonuna kadar hak eden bir yayla. 1400 metre yükseklikteki bu yaylada kayın, kestane, köknar, ladin gibi ağaçların yanı sıra birçok bitki yetişiyor. Yaylanın batısında Keremali Tepesi yer alıyor. Ahşap yayla evlerinin farklı bir hava kattığı bu yaylada, Temmuz ayında şenlik yapılıyor. Dikmen, Aksu, Göksü ve Dokurcun köylerinin ortak kullandığı bu yaylada, şenliklerin tadı bile bir başka oluyor. Yazın bile serin olan bu yayla, sıcakların bunalttığı bu günlerde çok iyi bir tercih olacaktır.

Özellikle doğa fotoğrafçılığına merakı olan vatandaşlar için mükemmel bir yer diyebiliriz. Bitkilerin renkleriyle adeta gösteri yaptığı bu yaylada rengarenk kareler yakalayabilirsiniz. Yaz aylarında, köylülerin yaylaya gelmesi ile birlikte cıvıl cıvıl bir ortam oluşuyor.

KONAKLAMA

Çadırınızı ve karavanınızı istediğiniz yere kurabilir, kendinizi doğaya bırakabilirsiniz. Yaylada su kaynağı bulunduğu için su sorunu yaşamazsınız. Ormanın içinden odun toplayabilir, ısınma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

ULAŞIM

İstanbul-Ankara Tem yolunun Hendek çıkışından ayrılıp, güney yolunda devam ederek Çakallık Köyü’ne gelmeden dola dönülmesi gerekiyor. Sonrasında Sümbüllü Köyünden geçip, Karadere Köyüne geliniyor. Dere Mahallesinden sağa saparak ormanlık bir yola giriliyor. Güney, Eskiyatak, Yamaç, Dikmen, Kurtuluş köyleri üzerinden Turnalı Yaylası’na erişiliyor. Bu güzel yaylayı da geçtikten sonra Çiğdem Yaylası’na erişiliyor.

02 Ağu 2021 - 13:23 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.