Serbes ‘Hal Projesi Tüm İlçelerde Hayata Geçirilmeli’

Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, belediyelerin her ilçede üreteci ile alıcıları buluşturan Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali hizmeti vermesi gerektiğini belirterek, “Bilecik, Osmaneli Belediyesi Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi hayata geçirmiş. Üreticiler ile güvenilir alıcıyı bir araya getirmiş. Çiftçiler çok memnun. Burada ürünlerini değerinden ve güven içerisinde satma imkanı buluyorlar.” dedi.

Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, belediyelerin her ilçede üreteci ile alıcıları buluşturan Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali hizmeti vermesi gerektiğini belirterek, “Bilecik, Osmaneli Belediyesi Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi hayata geçirmiş. Üreticiler ile güvenilir alıcıyı bir araya getirmiş. Çiftçiler çok memnun. Burada ürünlerini değerinden ve güven içerisinde satma imkanı buluyorlar.” dedi.

ÖRNEK PROJE

Ender Serbes, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Şen ile birlikte Bilecik Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’i ziyaret etti. Başkan Şahin’den Osmaneli Belediyesi’nin hizmete açtığı Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali ile ilgili detaylı bilgileri yerinde alan Serbes, hal hizmetinin çiftçilerin yüzünü güldüren örnek ve uygulaması çok kolay bir proje olduğunu söyledi.

ÇİFTÇİLER ÇOK MEMNUN

Osmaneli Belediyesi’nin hal hizmeti ile üreticilere, tarım ürünleri ile ilgili yeni, güvenilir pazar imkanı sağladığını ifade eden Serbes, şu bilgileri verdi: “Gerçekten çok güzel bir hizmet veriyorlar. Üretici ile güvenilir alıcıyı bir araya getirmişler. Bu gün çiftçilerimizin en büyük sorunu ürünlerini değerinde satacak pazar bulamamaları ya da sattıkları ürünün paralarını zamanında ya da hiç tahsil edememeleri. Osmaneli Belediyesi bu soruna güzel bir proje ile son vermiş. Ticaret Bakanlığı onaylı hal hizmeti sunarak çiftçilerin yüzünü güldürmüş. Bu uygulama ile çiftçilerimiz ürettikleri ürünleri hale getirerek burada teşhir ediyor. Alıcı ile üretici anlaşınca ürün kantara sokuluyor. Alıcılar, üreticilere parayı peşin ödeyerek ürünü satın alıyor. Güvenli ve denetimli bir ortamda çiftçi malını değerinde satıyor ve emeğinin karşılığını hemen orada alma imkanı buluyor. Hal belediye denetiminde olduğu için de; piyasa takip edilerek, ürünlerin değerinin altında satın alınmasına izin verilmiyor.”

ÇİFTÇİLERİMİZİN SORUNU GÜVENİLİR PAZAR

Bu gün Sakarya nüfusunun %35’inin çiftçilik yaparak geçimini sağladığını, bazı ilçelerimizde de bu oranın nerdeyse %80’e kadar çıktığını kaydeden Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sahayı geziyoruz ve binlerce çiftçi bu konuda mağdur. Çiftçi kardeşlerimiz daha ürünü tarlaya ekerken karanlığa bakıyor. Ürünlerini değerinde satacak pazar bulma sıkıntısı çektiklerini belirtiyorlar. Bazı dönemler ürünlerini piyasa değerinin çok altında satmak zorunda kalıyorlar. Bazen de sattıkları ürünün parasını ya hiç alamıyorlar ya da çok geç alıyorlar. Güvensiz ve denetimsiz pazar ortamı sonucu bir çok çiftçimiz dolandırılıyor. Emekleri boşa gidiyor, canından beziyor.”

İLÇE BELEDİYELERİMİZ DE HAL HİZMETİ VERMELİ

Benzer projenin Sakarya’nın ilçelerinde de hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Serbes, “Sakarya tarımsal faaliyetler bakımından Türkiye’nin en önde gelen illeri arasında bulunuyor. Sakarya Ovası, Pamukova ve Geyve ovası hem iklim hem de ürün kalitesi ve verimliliği ile öne çıkıyor. Üreticimizin, çiftçimizin emeğinin karşılığını alabilmesi, üretim motivasyonunu kaybetmemesi için yerel yönetimlerinde proje üretmesi gerekiyor. İlçe belediyelerimiz mümkün olan her ilçede ya da ihtiyaca göre yakın bir iki ilçe birleşerek Osmaneli’deki gibi böyle hal hizmeti sunarsa üreticinin yüzünü güldürmüş olur. Güzel bir hizmete ve köklü bir sorunun çözümüne vesile olurlar. Biz Sakarya olarak sebzenin, meyvenin en iyisini ve kalitelisini üretiyoruz. Üreticimizin emeğinin, enerjisinin boşa gitmesini istemiyoruz. Bu sebeple sürekli sahada dolaşarak hem sorunları dile getiriyoruz hem de çözüm önerileri sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

18 Nis 2021 - 12:07 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak MedyaRota Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MedyaRota hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler MedyaRota editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı MedyaRota değil haberi geçen ajanstır.